tirsdag 2. november 2010

Nye ungdomsbøker

For et par uker siden var vi på Ungdomsbokgildet i Drammen og fikk anbefalt masse gode ungdomsbøker. Vi kjøpte inn en god del av dem etter vi hadde vært på seminaret, og omtalene av bøkene kan du lese her:

Drakeguten av Asbjørn Rydland

Den 12 år gamle stallguten Koll drøymer om å bli ein stor krigar og ha fridom til å gjere som han sjølv vil. Men med fridom føljer val, og då Koll og lærarmeisteren hans finn ei drakehole med verdiar som kan få landsbyen ut av gjeldsproblema dei slit med, må Koll etter kvart velje kven han skal stole på og kven som har rett, om det er den krigarske læraren hans, den moralske faren, det griske landsbyrådet eller den underlege stemma han høyrer i nordavinden. Kan ein velje å vere på parti med det gode, etter å ha vore med på å lage vondskap? Dette er ei forteljing om ein liten gut med uante store krefter i seg.

Mytteriet på Bounty av John Boyne

Bounty seiler fra Portsmouth i 1787, og målet er å seile til Tahiti for å hente varer. Om bord er også den 14 år gamle lommetyven John Jacob Turnstile som har fått et uventet tilbud om å bytte fengselstraff mot å bli med til sjøs. Kaptein Bligh skyr ingen midler for å nå sin destinasjon så raskt som overhode mulig og holder mannskapet i et jerngrep. Førstestyrmann Fletcher Christian, er en overklassesnobb som forvandles til en handlingens mann, og kaptein William Bligh, like kompromissløs i sin kommando som i sin ondskap. Bligh legger ikke skjul på at han bruker frykt som våpen. Men det har sin pris, mannskapet drives sakte men sikkert over i desperasjon og mytteri.

Vinterjenter av Laurie Halse Anderson

Lia og Cassie er bestevenninner og kaller seg vinterjenter. De konkurrerer om hvem som kan bli den tynneste på skolen. Så dør Cassie og Lia blir etterlatt i verden, med minnet om venninnen og skyldfølelsen fordi hun ikke tok telefonen den natten Cassie døde. Lia er nettopp kommet ut fra sykehuset, venninne er død, og hun flytter inn til faren og hans nye familie. Lia kjemper en kamp mot vekten, familien, sykdommen og sin egen vilje. Dypt inne vil hun ikke ende som Cassie, hun vil leve, og hun vil tro at hun kan klare det. Dette er både en sår, humoristisk og alvorlig historie om spiseforstyrrelse.

Rubinrød av Kerstin Gier

16 år gamle Gwendolyn synes det er vanskelig å vokse opp i en familie hvor det er så mange hemmeligheter. Inntil hun en dag befinner seg i London ved forrige århundreskifte. Da skjønner hun at det er hun selv som er familiens største hemmelighet. Det hun ikke innser, er at man burde unngå å forelske seg når man er fanget i to tidssoner. Det gjør den kompliserte kjærligheten enda mer komplisert. For Gwendolyn forelsker seg selvfølgelig i gal tid. Dette er en fortelling om forbudt, forførende og uimotståelig kjærlighet på tvers av tidsskiller.

Perfekt kjemi av Simone Elkeles

Da Brittany Ellis går inn til kjemitimen første skoledag, vet hun ikke at det perfekte livet hun har skapt for seg selv skal rakne foran øynene hennes. Hun blir tvunget til å sitte sammen med Alex Fuentes, gjengmedlem fra den andre siden av byen. Han kommer til å bli en trussel for alt hun har jobbet hardt for, det plettfrie ryktet, den perfekte kjæresten og den alt annet enn perfekte familien hennes. Alex, som vet at han er en "bad boy", har inngått et veddemål med vennene om at han skal klare og forfører Brittany. Men snart forstår han at den perfekte isdronning-cheerleaderen er et ekte menneske med ekte problemer, og det som startet som et køddete veddemål blir etter hvert noe mye mer.

Astrid Lindgren av Guri Fjeldberg

Som 18-åring ble Astrid Lindgren gravid med sjefen sin. Hun mente at dette var grunn til at hun endte som en av verdens mest prisbelønte og elskede barnebokforfattere. Mye av forfatterskapet hennes preges av den lykkelige oppveksten hun hadde i Småland på begynnelsen av 1900-tallet. Naturen og miljøet her i fra er ofte skildret i bøkene hennes. Guri Fjeldberg forteller her om Astrids vanskeligste år, og forsøker å forklare hvorfor bøkene hennes gir leserne mer lyst til å leve. Dette er historien om bøkene som ga barn trøst og tro på seg selv, men også om alt Astrid Lindgren utrettet etter at hun skrev sin siste roman.

Walt Disney av Anders Giæver

I 1928 skapte Walt Disney Mikke Mus. Det er sannsynligvis Walt Disney Companys mest kjente figur. Walt Disney regnes som forrige århundrets største eventyrforteller. Navnet hans står og lyser over filmene, tegneseriene, fornøyelsesparkene og tv-kanalene. Walt Disney var en tegnefilmsprodusent hvis navn fortsatt står som garanti for familievennlig underholdning med syngende dyr, og har først i våre dager fått reell konkurranse fra andre produsenter av tegnefilm og ikke minst dataanimasjon. Boka forteller om hans oppvekst i Midtvesten med en far som tok pengene han tjente som avisbud, om veien fra de første enkle reklamesnuttene til storsuksessene som Mikke Mus og senere Donald Duck. Her kan man lese om hva han sto for selv og hva han fikk andre til å gjøre, hva som er sant i mytene som ble spunnet om og av ham.

Der skyggene faller av Jason Wallace

Zimbabwe på 1980-tallet. Krigen er over og Robert Mugabe har kommet til makten. Han lover de svarte afrikanske land, frihet og håp. Landet står på terskelen til en ny æra. Robert Jacklin har nettopp flyttet til Zimbabwe fra England. Alt er nytt for ham, nytt kontinent, nytt land, ny skole. Det tar ikke lang tid før han skjønner at flere av klassekameratene hans fortsatt har kriger å utkjempe, at de forsatt hører pistolskudd og drømmer om flere. Dette er hvite gutter som vil ha landet sitt tilbake og som ønsker slutten på den nye, svarte regjeringen. Hvite gutter som Ivan. Smarte, utspekulerte Ivan. For ham gjenstår en siste kamp. Offeret sitter på toppen og heter Robert Mugabe.

Når ein først skal skyte nokon av Arnfinn Kolerud

En siste trassig bygd i nordvest klamrer seg til nynorsken. Resten av landet sverger til bokmål og engelsk. Folka på det lille stedet klarer ikke å bli enige om de skal kalle bygda si Vassbygda eller Vassbygdi, og de har A og I klasser på skolen ikke A og B. Og den mest innbarka nynorskingen av dem alle, Bendik Uføre, kjører Toyoti.

Tråder av Sophia Bennett

Nonie, Edie og Jenny er tre venninner med svært ulike interesser. Nonie lever og ånder for mote og design. Edie er opptatt av å redde verden. Jenny er en spirende skuespiller som har fått en liten rolle i en storfilm i Hollywood. Da venninnene møter den unge afrikanske flyktningjenta, Crow, får de en sjanse til å utrette noe virkelig fantastisk, og til å virkeliggjøre drømmene sine. Dette er en fortelling som handler om barnevandring, ungdommelig engasjement, mote og veldedighet på en humoristisk og tankevekkende måte.

Tilstrekkelig vakkert av Synne Sun LøesJohanne er syk og vet at hun snart skal dø. Hun brevveksler med Jenny som ikke ønsker å leve lenger. Gjennom brevene får man vite mye om de to jentene, om deres liv, deres drømmer og tanker.

På flukt av Magnhild Bruheim

Under arbeidet med ein dokumentar om innvandrarjenter oppdagar Bente og Henrik ei jente som heilt tydeleg prøver å få kontakt med dei. Ho står i inngangen til ein bygard, men forsvinn før dei finn ut kva ho vil. Neste dag er jenta der igjen, og snart blir Bente og Henrik involvert i flukta hennar for å kome unna tvangsekteskap og ein familie som er villige til å utøve æresdrap.

De fire store

Dette er Øystein Runde og Geir Moens andre tegneserieroman om de fire store norske dikterne Ibsen, Kielland, Bjørnson og Lie. Ordene "feil klode" er skrevet inn overalt på Obstfelders kammers og Bjørnson mistenker at Ibsen slett ikke tok sin død av å hoppe ned i et av Nordsjøens borehull. Bjørnson aner en sammenheng med Ludvig Holbergs bok om en verden i jordens indre. Dette er en illustrert roman hvor det er et tett samspill mellom tekst og bilde.

1 kommentar:

Ingrid Svennevig Hagen sa...

Fin oversikt! Takk for oppsummeringen. Jeg har også kjøpt inn mange av disse bøkene og gleder meg til å låne dem ut.