fredag 28. januar 2011

Frihet av Jonathan Franzen

Ekteparet Berglund, Patty og Walter, fremstår som et harmonisk og normalt ektepar med to barn. Patty er hjemmeværende mor som prioriterer mann og barn. Men den perfekte fasaden slår sprekker. Sønnen Joey flytter inn hos naboen og blir uvenner med resten av familien, Walter bytter jobb og Patty blir deprimert og irrasjonell. Hendelser i Patty og Walters barndom og ungdom preger dem sterkt. De kommer begge fra spesielle familier hvor de følte seg utenfor. Vi blir også kjent med Patty og Walters felles venn, rockemusikeren Richard Katz som spiller en viktig rolle på godt og vondt. Vi følger familien gjennom forskjellige stadier i livet, gjennom opp- og nedturer, konflikter og gleder.

Jeg brukte lang tid på boka, men jeg likte den veldig godt! Den er utrolig godt skrevet, og beskriver forholdene mellom de forskjellige karakterene veldig godt. Boka anbefales på det varmeste!

onsdag 5. januar 2011

Rubinrød


Jeg har lest 1 1/2 av de 3 bøkene jeg lånte med meg hjem til juleferien. Ikke imponerende kanskje, men Frihet av Frantzen er litt av en murstein, så det tar sin tid å bli ferdig med den.
Rubinrød av Kerstin Gier derimot leste jeg raskt. Bokas hovedperson er 16-årige Gwendolyn som lever litt i skyggen av kusinen Charlotte. Charlotte er pen, skoleflink og venter på å reise i tid! Gwens familie har mange hemmeligheter, og plutselig er Gwen viklet inn i disse hemmelighetene, det er nemlig hun som reiser i tid, ikke Charlotte. Men Gwen er ikke forberedet, familien har hele tiden trodd at det var Charlotte som skulle bli en tidsreisende. Heldigvis får Gwen hjelp av den kjekke Gideon og en gruppe mystiske menn. Men hvem kan hun stole på? Hvem har gode hensikter? Hva skjedde med Gwens tidsreisende tante? Og hva skjer egentlig mellom Gwen og Gideon?
Boka er lettlest og spennende, det er godt driv i handlingen og den er vanskelig å legge fra seg. Her er det passe doser mytstikk, spenning, konflikter, hemmeligheter og kjærlighet. To bøker til er på vei: Safirblå og Smaragdgrønn. Kerstin Gier er en av Tysklands bestselgende forfattere og skriver for barn, ungdom og voksne. Rubinrød er først og fremst en ungdomsbok som passer fra ca 14 år og oppover, men kan også leses av voksne.