onsdag 4. januar 2012

Vann til elefantene




Boka og filmen Vann til elefantene handler om sirkus og kjærlighet.



Jacob Jankowski har blitt over 90 år, og skjønner ikke helt hvor tiden har blitt av. Han sitter på gamlehjemmet og tenker tilbake på sommeren da livet hans ble snudd på hodet. Jacob er nesten ferdig utdannet veterinær og skal ta over farens praksis. Men da foreldrene til Jacob blir drept i en bilulykke mister han fotfestet. Plutselig befinner han seg på et sirkustog og før han vet ordet av det er han veterinær for Benzini-brødrenes sirkus.



Sirkuset er en tøff arbeidsplass for både mennesker og dyr. Depresjonstiden preger sirkushverdagen, her er det stor nød og fattigdom, vold og hensynsløshet. Men Jacob får også venner og god støtte. Han blir kjent med mange merkelige og ustabilie individer, men den viktigste personen er den vakre Marlena. Dessverre har Marlena er psykisk ustabil ektemann, Jacobs sjef. August er sjefen for menasjeriet, men han er dessverre brutal mot dyrene.


Det er vanskelig å drive sirkus i depresjonstiden, og lykken er stor når de får tak i en elefant. Men Roise tar ikke imot ordre, og Augusts behandling av henne hjelper ikke. Men Jacob finner ut hvordan han skal kommunisere med Rosie, og det oppstår spesielle bånd mellom elefanten, Marlena og Jacob. Og Roise skal vise seg å være en svært hjelpsom venn.


Både bok og film er spennende og rørende, og går vel under kategorien "fin". Jeg syns noen av endringene i filmen er litt merkelige, men det fungerer helt greit. Dette er god underholdning, og det er interessant å lære mer om sikrus og depresjonstiden.

Dette er mine gamle dager


Hver gang det kommer ny bok om Jarle Klepp tenker jeg både "hurra" og "hva er det Jarle surrer seg borti nå?".

Jeg har lest samtlige bøker om Jarle, og kan med hånden på hjertet si at unge herr Klepp er en av de mest usympatiske litterære karakterene jeg veit om. Så hvorfor fortsetter jeg da å lese om han? Etter at jeg omtrent kasta "Mannen som elsket Yngve" i veggen i rein frustrasjon så jeg ikke for meg at jeg kom til å lese flere av bøkene. Men allikvel er det noe som gjør at jeg plukker opp bok etter bok om denne selvsentrerte fyren. Det er Helge, den tøffe kompisen til Jarle som jeg garantert hadde vært forelska i da jeg gikk i 9. klasse. Det er det skjøre og ødelagte famlielivet, og faren som kjører illusjonen om A4-livet i grøfta. Det er det å kjenne seg igjen i Jarles musikk, film- og litteraturreferanser. Også er det det faktum at romanene er gode skildringer av oppvekst.

I denne boka er Jarle omsider voksen (eller i hvertfall eldre). Han er gift, har to fine barn og er generelt ganske fornøyd med livet. På nyttårsaften reiser han ut for å kjøpe stjerneskudd, og kommer i snakk med datteren til noen gamle venner av faren. Dette setter en hel del tanker i sving, og boka dreier seg mye om hvordan det var å vokse opp med en alkoholisert far.

Med unntak av et par ting som jeg ikke syns samsvarer helt med historiene i de andre bøkene, er nok dette er en av de beste bøkene om Jarle. Renberg har en egen evne til å skape karakterer som er ekte. De er ikke utprega gode eller utprega onde, de er bare vanlige mennesker som prøver å gjøre det beste ut av det de har.
Biblioteket har alle bøkene om Jarle. To av bøkene er også filmatisert.