torsdag 11. november 2010

Ungdommens kritikerpris

En rekordstor jury på 230 ungdommer gyver i disse dager løs på en bunke bøker nominert av en jury fra Kritikerlaget. 8 skjønnlitterære bøker skal leses og diskuteres før ungdommen 3. mars entrer scenen på Litteraturhuset og utroper sin favoritt. Samme dag deles kritikerprisen ut. Det er duket for litteraturkritisk duell når de lovløse rir inn i The Critics City.- Ungdommens kritikerpris er en kjeltring i litteratur-Norge, som skyter fra hofta, sier tidligere vinner Bjarte Breiteig. Daglig leder i Foreningen !les, Ketil Kolstad legger til: - Jurymedlemmene er uredde, grundige og dedikerte lesere. Ungdomsjuryen er derfor verdt å lytte til.

De nominerte er:
Mikkel Bugge: Gå under jorda. Oktober
Helga Flatland: Bli hvis du kan, reis hvis du må. Aschehoug
Gaute Heivoll: Før jeg brenner ned. Tiden
Jan Roar Leikvoll: Fiolinane. Samlaget
Thomas Lundbo: Synkere og svevere. Cappelen Damm
Nina Lykke: Orgien og andre fortellinger. Oktober
Tove Nilsen: Nede i himmelen. Oktober
Karine Nyborg: Ikke rart det kommer kråker. Aschehoug

Nominasjonsjuryen bestod av Lars Helge Nilsen, Silje Stavrum og Petra Helgesen.
I juryen sitter klasser fra: Aust Lofoten vgs, Hemne vgs, Horten vgs, Oslo Katedralskole, Persbråten vgs, Samisk vgs, Stavanger Katedralskole, Thor Heyerdahl vgs og Ås vgs.
Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Norsk kritikerlag, Den norske Forleggerforening, Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen og Utdanningsforbundet. Det er sjette året at Ungdommens kritikerpris skal kåres. Fjorårets vinner var Jon Øystein Flink med Sex, død og ekteskap.

fredag 5. november 2010

Parallelle verdener

Tenk deg at du våkner opp fra koma på et sykehus og du kan ikke røre deg. Foreldrene dine er døde, og lillebroren din er bokstavlig talt bare en skygge av seg selv. Etterhvert som du slipper ut at sykehuset oppdager du at verden ikke er slik den var før du falt i koma. Og forresten...noen skumle typer er ute etter deg.


Det er dette som skjer med 17 år gamle Emma. Hun er opprinnelig norsk, men hun bor i USA med foreldrene og Lillebror. En dag de er på et besøksenter ved et dinosaurutgravingsfelt får Emma en merkelig følelse hun ikke kan forklare. Så våkner Emma på sykehuset.


Lasarusfenomenet er den første av fire bøker i serien Den 4. parallell, en thrillerserie med sci-fi elementer om den 17 år gamle Emma som viser seg å være verdens farligste våpen. Faren hennes jobber som forsker innen kvantefysikk og sysler med ting som innebærer å reise mellom parallelle verdener. Jeg synes boken var spennende med godt driv og en veldig spennende historie. Forvirringen Emma føler når hun våkner opp i en verden hun ikke kjenner seg hundre prosent hjemme i deles med leseren gjennom store deler av boken.

torsdag 4. november 2010

Camilla Läckberg altså!

Jeg har nesten ikke lest krim de siste årene, men en krimbok nå og da har det blitt. Camilla Läckberg derimot har fått meg hekta på krim igjen! Hun har gitt ut 7 krimromaner om forfatteren Erica Falck og politimannen Patrik Hedström, med handling fra den lille bygda Fjällbacka i Bohuslän. Bøkene er oversatt til flere språk, har fått gode kritikker og har blitt bestselgere.Bøkene i serien er bygd opp over samme lest, her vet du hva du får, og noen ganger er det veldig deilig. Alle bøkene har en krimhistorie fra nåtiden, en mystisk historie fra fortiden som rulles opp og i tillegg følger vi hovedpersonenes privatliv. Jeg ville absolutt lest disse bøkene i riktig rekkefølge. Nå har jeg bare den siste boka, Fyrvokteren, igjen. Jeg titter innom på hjemmesiden hennes med jevne mellomrom for å sjekke om det kommer en ny bok snart. Bøkene anbefales til alle krimglade og de som rett og slett er ute etter gode leseopplevelser!

tirsdag 2. november 2010

Nye ungdomsbøker

For et par uker siden var vi på Ungdomsbokgildet i Drammen og fikk anbefalt masse gode ungdomsbøker. Vi kjøpte inn en god del av dem etter vi hadde vært på seminaret, og omtalene av bøkene kan du lese her:

Drakeguten av Asbjørn Rydland

Den 12 år gamle stallguten Koll drøymer om å bli ein stor krigar og ha fridom til å gjere som han sjølv vil. Men med fridom føljer val, og då Koll og lærarmeisteren hans finn ei drakehole med verdiar som kan få landsbyen ut av gjeldsproblema dei slit med, må Koll etter kvart velje kven han skal stole på og kven som har rett, om det er den krigarske læraren hans, den moralske faren, det griske landsbyrådet eller den underlege stemma han høyrer i nordavinden. Kan ein velje å vere på parti med det gode, etter å ha vore med på å lage vondskap? Dette er ei forteljing om ein liten gut med uante store krefter i seg.

Mytteriet på Bounty av John Boyne

Bounty seiler fra Portsmouth i 1787, og målet er å seile til Tahiti for å hente varer. Om bord er også den 14 år gamle lommetyven John Jacob Turnstile som har fått et uventet tilbud om å bytte fengselstraff mot å bli med til sjøs. Kaptein Bligh skyr ingen midler for å nå sin destinasjon så raskt som overhode mulig og holder mannskapet i et jerngrep. Førstestyrmann Fletcher Christian, er en overklassesnobb som forvandles til en handlingens mann, og kaptein William Bligh, like kompromissløs i sin kommando som i sin ondskap. Bligh legger ikke skjul på at han bruker frykt som våpen. Men det har sin pris, mannskapet drives sakte men sikkert over i desperasjon og mytteri.

Vinterjenter av Laurie Halse Anderson

Lia og Cassie er bestevenninner og kaller seg vinterjenter. De konkurrerer om hvem som kan bli den tynneste på skolen. Så dør Cassie og Lia blir etterlatt i verden, med minnet om venninnen og skyldfølelsen fordi hun ikke tok telefonen den natten Cassie døde. Lia er nettopp kommet ut fra sykehuset, venninne er død, og hun flytter inn til faren og hans nye familie. Lia kjemper en kamp mot vekten, familien, sykdommen og sin egen vilje. Dypt inne vil hun ikke ende som Cassie, hun vil leve, og hun vil tro at hun kan klare det. Dette er både en sår, humoristisk og alvorlig historie om spiseforstyrrelse.

Rubinrød av Kerstin Gier

16 år gamle Gwendolyn synes det er vanskelig å vokse opp i en familie hvor det er så mange hemmeligheter. Inntil hun en dag befinner seg i London ved forrige århundreskifte. Da skjønner hun at det er hun selv som er familiens største hemmelighet. Det hun ikke innser, er at man burde unngå å forelske seg når man er fanget i to tidssoner. Det gjør den kompliserte kjærligheten enda mer komplisert. For Gwendolyn forelsker seg selvfølgelig i gal tid. Dette er en fortelling om forbudt, forførende og uimotståelig kjærlighet på tvers av tidsskiller.

Perfekt kjemi av Simone Elkeles

Da Brittany Ellis går inn til kjemitimen første skoledag, vet hun ikke at det perfekte livet hun har skapt for seg selv skal rakne foran øynene hennes. Hun blir tvunget til å sitte sammen med Alex Fuentes, gjengmedlem fra den andre siden av byen. Han kommer til å bli en trussel for alt hun har jobbet hardt for, det plettfrie ryktet, den perfekte kjæresten og den alt annet enn perfekte familien hennes. Alex, som vet at han er en "bad boy", har inngått et veddemål med vennene om at han skal klare og forfører Brittany. Men snart forstår han at den perfekte isdronning-cheerleaderen er et ekte menneske med ekte problemer, og det som startet som et køddete veddemål blir etter hvert noe mye mer.

Astrid Lindgren av Guri Fjeldberg

Som 18-åring ble Astrid Lindgren gravid med sjefen sin. Hun mente at dette var grunn til at hun endte som en av verdens mest prisbelønte og elskede barnebokforfattere. Mye av forfatterskapet hennes preges av den lykkelige oppveksten hun hadde i Småland på begynnelsen av 1900-tallet. Naturen og miljøet her i fra er ofte skildret i bøkene hennes. Guri Fjeldberg forteller her om Astrids vanskeligste år, og forsøker å forklare hvorfor bøkene hennes gir leserne mer lyst til å leve. Dette er historien om bøkene som ga barn trøst og tro på seg selv, men også om alt Astrid Lindgren utrettet etter at hun skrev sin siste roman.

Walt Disney av Anders Giæver

I 1928 skapte Walt Disney Mikke Mus. Det er sannsynligvis Walt Disney Companys mest kjente figur. Walt Disney regnes som forrige århundrets største eventyrforteller. Navnet hans står og lyser over filmene, tegneseriene, fornøyelsesparkene og tv-kanalene. Walt Disney var en tegnefilmsprodusent hvis navn fortsatt står som garanti for familievennlig underholdning med syngende dyr, og har først i våre dager fått reell konkurranse fra andre produsenter av tegnefilm og ikke minst dataanimasjon. Boka forteller om hans oppvekst i Midtvesten med en far som tok pengene han tjente som avisbud, om veien fra de første enkle reklamesnuttene til storsuksessene som Mikke Mus og senere Donald Duck. Her kan man lese om hva han sto for selv og hva han fikk andre til å gjøre, hva som er sant i mytene som ble spunnet om og av ham.

Der skyggene faller av Jason Wallace

Zimbabwe på 1980-tallet. Krigen er over og Robert Mugabe har kommet til makten. Han lover de svarte afrikanske land, frihet og håp. Landet står på terskelen til en ny æra. Robert Jacklin har nettopp flyttet til Zimbabwe fra England. Alt er nytt for ham, nytt kontinent, nytt land, ny skole. Det tar ikke lang tid før han skjønner at flere av klassekameratene hans fortsatt har kriger å utkjempe, at de forsatt hører pistolskudd og drømmer om flere. Dette er hvite gutter som vil ha landet sitt tilbake og som ønsker slutten på den nye, svarte regjeringen. Hvite gutter som Ivan. Smarte, utspekulerte Ivan. For ham gjenstår en siste kamp. Offeret sitter på toppen og heter Robert Mugabe.

Når ein først skal skyte nokon av Arnfinn Kolerud

En siste trassig bygd i nordvest klamrer seg til nynorsken. Resten av landet sverger til bokmål og engelsk. Folka på det lille stedet klarer ikke å bli enige om de skal kalle bygda si Vassbygda eller Vassbygdi, og de har A og I klasser på skolen ikke A og B. Og den mest innbarka nynorskingen av dem alle, Bendik Uføre, kjører Toyoti.

Tråder av Sophia Bennett

Nonie, Edie og Jenny er tre venninner med svært ulike interesser. Nonie lever og ånder for mote og design. Edie er opptatt av å redde verden. Jenny er en spirende skuespiller som har fått en liten rolle i en storfilm i Hollywood. Da venninnene møter den unge afrikanske flyktningjenta, Crow, får de en sjanse til å utrette noe virkelig fantastisk, og til å virkeliggjøre drømmene sine. Dette er en fortelling som handler om barnevandring, ungdommelig engasjement, mote og veldedighet på en humoristisk og tankevekkende måte.

Tilstrekkelig vakkert av Synne Sun LøesJohanne er syk og vet at hun snart skal dø. Hun brevveksler med Jenny som ikke ønsker å leve lenger. Gjennom brevene får man vite mye om de to jentene, om deres liv, deres drømmer og tanker.

På flukt av Magnhild Bruheim

Under arbeidet med ein dokumentar om innvandrarjenter oppdagar Bente og Henrik ei jente som heilt tydeleg prøver å få kontakt med dei. Ho står i inngangen til ein bygard, men forsvinn før dei finn ut kva ho vil. Neste dag er jenta der igjen, og snart blir Bente og Henrik involvert i flukta hennar for å kome unna tvangsekteskap og ein familie som er villige til å utøve æresdrap.

De fire store

Dette er Øystein Runde og Geir Moens andre tegneserieroman om de fire store norske dikterne Ibsen, Kielland, Bjørnson og Lie. Ordene "feil klode" er skrevet inn overalt på Obstfelders kammers og Bjørnson mistenker at Ibsen slett ikke tok sin død av å hoppe ned i et av Nordsjøens borehull. Bjørnson aner en sammenheng med Ludvig Holbergs bok om en verden i jordens indre. Dette er en illustrert roman hvor det er et tett samspill mellom tekst og bilde.

mandag 1. november 2010

Fedrenes løgner av Tom EgelandVictor Scott er journalist og tusler gjennom livet i skyggen av sine tre berømte forfedre. Oldefaren bodde på en øde øy i 20 år, farfaren fikk nobelprisen i litteratur og faren var en forsker som forsvant sporløst i Vestisen. Det er litt mye å leve opp til for Victor som rett og slett ikke gidder å prøve. Vi møter Victor når det er slutt med kjæresten, og det dukker opp en mystisk flaskepost på Barbados. Victors forleggervenn foreslår at Victor skal skrive en bok om sine berømte forfedre. Unge herr Scott kaster seg ut i eventyret og reiser verden rundt for å finne den sanne historien om oldefar, farfar og far.
Dette er en bok full av overraskelser. Så full av overraskelser at jeg til slutt ikke ble overrasket lenger. Den ene avsløringen avløser den andre, alle løgner skal avsløres. Men dette er god og spennende underholdning!