torsdag 18. mars 2010

Boktips til påsken!

Nå er det snart tid for påskeferie, og det betyr Kvikklunsj, kakao og såklart påskekrim!
Vi selvsagt lagd utstilling i år også, og under følger korte omtaler av noen av nyhetene våre.

Alle som låner skjønnlitteratur før påske er med i trekningen av et påskeegg :)
En slags fred
av Åsa Träff og Camilla Grebe


Siri er psykolog og psykoterapeut. Hun har vært enke i ett år, og føler seg stadig mer ensom og redd i det vesle huset ved sjøen. En dag blir en av pasientene hennes funnet død, og politiet finner et avskjedsbrev der kvinnen takker Siri for at hun fikk henne til å innse hvor meningsløst livet er. Siris verden raser sammen. Hun spør seg selv om hun virkelig er så dårlig til å ta hånd om pasientene, eller om det finnes en annen forklaring. Hun begynner å få en ubehagelig følelse av at noen følger etter henne og vil henne vondt.

Lasarusfenomenet
av Kjetil Johnsen


Emma våkner fra koma og alt er annerledes. Broren er stum, foreldrene drept og onkelen oppfører seg som om det er hennes feil. Selv har hun problemer med å skille drømmer - eller er det minner? - fra virkeligheten. Sporene peker mot farens forskning ved en topphemmelig militærbase i Nevada-ørkenen. Men før sannheten kan avsløres, må mange dø - også Emma.


Carmine street
av Håkan Nesser


Erik og Winnies fire år gamle datter forsvinner. Erik ser henne løpe mot en bil utenfor familiens hage, så er hun borte. Etter sytten måneder med resultatløs leting, bestemmer ekteparet seg for å flytte langt vekk, til Carmine street i New York. Der møter de spåkvinner, mystiske uteliggere, en pensjonert privatdetektiv og hverandre på underlige, nye måter. Datterens forsvinning viser seg også å ha gåtefulle forbindelser med ekteparets nye hjemland.

Postcard killers
av Liza Marklund og James Patterson

Et ungt par på reise i Europa blir funnet myrdet på sitt hotellrom. Senere, i en annen by, blir et nytt par funnet. Og så et par til, i enda en by. Omstendighetene gjør at det tar tid før noen ser en sammenheng mellom drapene. Den unge, svenske journalisten Dessie Larsson blir mot sin vilje sentral i jakten på morderne.

Hold tett
av Harlan Coben


Etter at Adams venn begikk selvmord, har Adam blitt mer og mer humørsyk og tilbaketrukket. Foreldrene hans bestemmer seg for å spionere på ham, og installerer spionprogramvare på datamaskinen hans. Programmet gjør at de kan se hvert eneste nettsted han har besøkt, alle e-poster han har mottatt eller sendt, og etter hvert blir de dratt lengre og lenge inn i en labyrint av vold som kan ødelegge dem alle.

Døden i laboratoriet
av P. D. James


De som jobber ved Hoggats laboratorium er alle eksperter på voldsom død, men når en av deres egne blir drept, får det store konsekvenser. Doktor Lorrimer blir funnet død i sitt eget laboratorium. Adam Dalgliesh tar saka, og det første som slår han, er hvor upopulær Lorrimer var. Det viser seg imidlertid, at det ikke er i den myrdedes karakter at man finner årsaken til mordet.

Percy Jackson and the lightning thief
av Rick Riordan


Percy Jackson er i ferd med å bli utvist fra skolen enda en gang, men det er ikke hans største problem. Det viser seg at han er en halvblods - halvt menneske og halvt gresk gud. Percy blir sendt til Halvblodsleiren, og ting blir ikke bedre når han erter på seg noen av gudene. Dette er den første av fem bøker om Percy Jackson.

Little bee
av Chris Cleave


Den unge, nigerianske flyktningen Little Bee har tilbrakt to år i et britisk asylmottak under forferdelige forhold. Da hun kommer ut, oppsøker hun den eneste engelske personen hun kjenner, enken Sarah. De møttes på en strand i Nigeria, hvor Sarah var på ferie med ektemannen Andrew. Nå konfronteres begge med den dagen de så døden i hvitøyet, den dagen som forandret livet deres fullstendig. Romanen handler om ei ung jentes ustoppelige vilje til å skape seg et nytt liv.

Gresshoppen og fuglen
av Hanan al-Shaykh


Kamila er bare ni år da hun blir lovet bort til sin atten år eldre onkel i Beirut på 1930-tallet. Som fjortenåring, på bryllupsnatten, blir hun gravid med sin første datter, og fire år senere blir den andre datteren, Hanan, født. Men Kamila har forelsket seg i den jevnaldrende Muhammad, og bryter ut av ekteskapet og må si fra seg de to døtrene sine som en konsekvens av dette. I denne boka har datteren Hanan, som bare var seks år da moren forlot henne, skrevet ned Kamilas dramatiske livshistorie, fortalt gjennom Kamila selv.

Djevelens datter : en sann historie fra Oslo øst
av Sara Hilal og Eva Norderhaug

Boken handler om den unge jenta Sara og hennes dramatiske oppvekst på Oslos østkant. Elleve år gammel kom hun fra Irak til Norge på familiegjenforening. Dette er en fortelling om svik, mishandling, kulturkollisjoner og religiøst hykleri. Samtidig er det fortellingen om hvordan Sara mot alle odds vokser opp til å bli en sterk ung kvinne.

Marionetten
av John LeCarré

En utsultet ung russer som er i besittelse av usedvanlig mange penger, smugles inn i Hamburg. Han hevder at han er en from muslim ved navn Issa, men stemmer det? Annabel er en ung idealistisk advokat som bestemmer seg for å hjelpe Issa. I arbeidet treffer hun den eksentriske Tommy Brue; den siste arvingen til en britisk bank. De tre danner en allianse - og en kjærlighetstrekant. Men rivaliserende spioner fra Tyskland, England og USA er også interessert i Issa.

I tillegg nevner vi at vi har Lucifers evangelium som Tom Egeland nettopp har vunnet Rivertonprisen for:


Lucifers evangelium
av Tom Egeland


Roma, 1970: Teologiprofessor og demonolog Giovanni Nobile får livet snudd på hodet da et manuskript blir funnet i en egyptisk hule, og datteren hans blir kidnappet av ondsinnede religiøse fanatikere. Irak, 2009: Arkeologen Bjørn Beltø finner et 4500 år gammelt manuskript i ruinene av Babels tårn. I jakten på sannheten bak Lucifers evangelium blir han dratt inn i en verden av falne engler, djevler og demoner.

På vegne av venner av Kristopher Schau


"På vegne av venner"
av Kristopher Schau
Utgitt på Oktober forlag 2009

Vinteren og våren 2009 bestemte Kristopher Schau seg for å gå i kommunale begravelser i Oslo, begravelser som av ulike grunner blir betalt av det offentlige. Han ville vite hva som faktisk skjer under begravelser der ingen møter opp. Hva skjer under bisettelsen? Hva sier presten når den avdøde ikke har noen pårørende til stede? Kristopher Schau ble underrettet om de fleste kommunale begravelser i tidsperioden januar - mai 2009, og møtte opp i mange av dem. I denne boka kan du lese om hvilke tanker han gjør seg rundt disse begravelsene, hvor ulikt de forskjellige prestene forretter og hvilke opplysninger de har om den avdøde.


Boka er kort og lettlest, men også krass, ærlig og veldig trist. Den er blottet for humoristiske og umodne påfunn som man gjerne kunne forventet fra Schau, og man sitter igjen med en følelse av å ha lest noe viktig og annerledes. Anbefales!

På høye hæler over Grønland


På høye hæler over Grønland av Sifi Østli er en norsk chick lit-bok. Hva er chick lit? Svensk wikipedia sier:
"Chick lit, från chick (i betydelsen ung kvinna) och lit (litteratur), en litteraturgenre som skildrar livet för storstadskvinnor i 20- och 30-årsåldern. Genren etablerades år 2000. Oftast är böckerna skrivna av kvinnor och riktar sig till kvinnor. Karaktärerna är inte sällan över-analyserande unga kvinnor som söker perfektion, vare sig det är att hitta en partner, ett jobb eller en lägenhet.

Chick lit-genren tog fart med Bridget Jones dagbok på 90-talet. Genren har också betraktats som postfeministisk eftersom den ofta behandlar kärlek och förhållanden på ett okonventionellt sätt."

Sofie har nettopp blitt dumpa av kjæresten, sliter med forholdet til familien og har en turbulent jobbhverdag som dekoratør. Heldigvis har hun bestevenninna Iselin som støtter henne gjennom oppturer og nedturer. Begge sliter med kjærlighetslivet, Iselin har et forhold til sin gifte sjef og Sofie vet ikke helt hva hun vil... Boka er veldig personlig og jeg ble godt kjent med og ganske glad i hovedpersonen Sofie. Hun snubler gjennom livet, men det meste ordner seg for snille jenter. Boka minner meg om Bridget Jones dagbok, Nynnes dagbok og bøker av Marian Keyes. Anbefales til jenter i alle aldre :-)

Vinneren av ungdommens kritikerpris!

Vinneren av ungdommenskritikerpris er
Jon Øystein Flink "Sex, død og ekteskap"

GRATULERER!