fredag 25. april 2008

Det levende slottet: regissert av Hayao Miyazaki


Karakterer:
Sophie: filmens hovedperson
Howl: Mystisk trollmann og innehaver av det levende slottet
Markl: Howls læregutt
Calcifer: en ilddemon

Handling:
Sophie er 18 år og jobber i hattebutikken hun har arvet etter faren. Sophie går tur i byen og blir truet av soldater når trollmannen Howl kommer henne til unnsetning. Han er ute av syne før Sophie får sukk for seg. Samme kveld får hun besøk av en ond heks.
Når Sophie våkner opp dagen etter, ser hun at heksa har forvandlet henne til en gammel kone.
Sophie blir så fortvilet at hun rømmer fra byen, og blir ledet til det levende slottet av et fugleskremsel. Der blir Sophie kjent med ilddemonen Calcifer, og sammen inngår de en avtale. Hvis Sophie klarer å befri Calcifer fra Howl, vil Calcifer heve heksas forbannelse slik at Sophie blir ung igjen.

”Det levende slottet” er et fantastisk og fantasifullt, men også mørkt og alvorlig eventyr. Filmen er Hayao Miyazakis (også kjent for filmer som Princess Mononoke og Shihiro og heksene) siste langfilm, og er storslott, vakker og magisk.

Passer for:
De som vil ha en eventyrfilm av ypperste klasse! Selv om filmen bærer preg av japansk fortellerteknikk, er den kanskje den av Miyazakis filmer som er mest tilpasset for det vestlige publikum.

tirsdag 22. april 2008

La den rette komme inn av John Ajvide Linqvist
Karakterer:
Oskar: bokas hovedperson
Eli og Håkan: de nye naboene
samt flere av innbyggerne i Bläckeberg, en forstad til Stockholm

Handling:
En dag flytter et ny pike inn i blokka der gutten Oskar bor. Oskar, som ikke har så mange venner, blir veldig nysgjerrig på denne nye piken. Hun er så annerledes fra andre barn han møter. Og samtidig begynner veldig mystiske ting å skje i den lille forstaden til Stockholm…

Boka er en uvanlig blanding av svensk realisme og en god, gammeldags skrekkhistorie. Leseren følger menneskene i en svensk forstad, hvor en rekke horrible mord finner sted. Likene blir funnet delvis ugjenkjennelige og tappet for blod: hvilket monster er det som herjer lokalsamfunnet? Samtidig som vi følger både mordere og ofre, skildres et samfunns hverdagsproblematikk: ensomhet, forelskelse, mobbing, kjernefamilienes fall, alkoholisme, pedofili… Og det blir aldri kjedelig eller moraliserende!

Passer for:
de som sjelden begir seg ut på tykke bøker, men som liker spenning og splatter (ala Peter Jackson). Men dette er også for deg som liker oppvekstromaner og som engasjerer deg i andre menneskers skjebner. Et godt tips til deg som liker å lese boka før den blir film: innspillingen i Sverige er allerede i gang…

mandag 21. april 2008

Den trettende fortellingen av Diane SetterfieldKarakterer:

Margaret Lea: Bokas hovedperson
Vida Winter: Englands mest berømte forfatter. Gir Margaret oppgaven å skrive biografien hennes.

Handling:


Margaret driver et antikvariat sammen med faren sin. Hun har et godt forhold til faren, men moren har distansert seg fra henne. En dag får Margaret et tilbud om å skrive biografien til Vida Winter. Margaret, som nesten utelukkende leser klassisk litteratur, har så vidt hørt om forfatteren, og langt mindre lest noen av bøkene hennes. Etter å ha tilbrakt en natt med Vida Winters bøker, bestemmer Margaret seg for å møte forfatteren. Hun blir fascinert av damen, selv om hun ikke er spesielt hyggelig. Møtet ender med at Margaret tar jobben, og flytter inn i forfatterens hus. Så begynner oppgaven med å høre på forfatteren fortelle om sitt liv. Men hun gjør det med en slik innlevelse at Margaret begynner å tvile på at alt er sant. Dette er en dame som lever av å dikte opp historier, hvorfor skulle denne være mer sann en noen av fortellingene hennes?


Passer for:


De som vil ha en god, lettlest roman med en spennende vri. Boka er skrevet i klassisk Brontë-stil og er en skikkelig page turner.

Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg
Karakterer:

Jarle, bokas hoverperson
Katrine: Jarles kjæreste
Helge: Jarles bestekompis
Yngve: Skolens nye gutt som Jarle blir forelska i

Handling:


Jarle går andre året på videregående og er sammen med skolens peneste jente, er bestekompis med skolens tøffeste fyr og spiller i band. Han har sterke meninger om det meste, og vil ikke være en av streitingene. Det er ganske greit å være Jarle. I hvert fall helt til det begynner en ny gutt på skolen. Jarle får en enorm trang til å bli kjent med Yngve. Etter hvert går det opp for Jarle at han faktisk er forelsket i Yngve. Plutselig begynner Jarles dobbeltliv, hvor han prøver å være så mye sammen med Yngve som mulig, samtidig som han prøver å late som ingenting for både Katrine, Helge og moren. Og det holder jo naturligvis ikke i lengden.


Passer for:


De som vil ha en lettlest, morsom, men også til tider alvorlig roman. ”Mannen som elsket Yngve” er en roman om ungdomstid og forandring, vennskap og svik. Man blir glad i karakterene, og kjenner seg veldig godt igjen i hvordan det er å være 17 år og hodestups forelsket, forvirret og ikke minst helt rådvill.

Muleum av Erlend Loe


Karakterer:


Julie: Bokas hovedperson
Constanse: Julies bestevenninne
Psykogeir: Julies psykolog
Krysztof: En polsk håndverker

Handling:

Julie er 18 år når familien hennes dør i et flykrasj i Afrika. Den eneste som er igjen i millionvillaen sammen med henne er den polske håndverkeren Krysztof.
Julies psykolog oppfordrer henne til å skrive dagbok, og det er gjennom denne vi følger Julie på vei mot målet hennes, nemlig å ta sitt eget liv. Hun begynner å reise rundt i verden i håp om at et av flyene hun er på skal styrte.

Enn så tragisk og svart dette kan høres ut, var Muleum en av de morsomste bøkene jeg leste i fjor. Erlend Loe har utstyrt Julie med masse humor og selvinnsikt, og hun er veldig reflektert til tross for sin besettelse av døden. Men når man ser gjennom den tøffe og kalde holdningen hennes finner man den hjerteskjærende historien om jenta som har mistet hele familien sin og ikke lenger har noe holdepunkt i livet.

Passer for:

De som vil ha en litt annerledes roman som fortelles med mye dysterhet og kynisme, og de som tåler en god dose svart humor.